Renovera badrum i bostadsrätt

Har du köpt en bostadsrätt med ett gammalt badrum, som inte lever upp till modern standard? Eller är badrummet för litet, och behöver göras större? Det mesta går att lösa, men det är viktigt att du följer de regler och föreskrifter som finns när du beslutar om en badrumsrenovering i din bostadsrätt. I annat fall kan det bli dyrt för dig. 

Många bostadsrättsföreningar har inskrivet sina stadgar att en badrumsrenovering måste göras av hantverkare med våtrumslicens. Även om det inte står något om detta i stadgarna är det att rekommendera att alltid anlita certifierade hantverkare för badrumsrenovering i en bostadsrätt. Anledningen till detta är att dagens krav är för komplicerade för de flesta lekmän, och också för de flesta fackmän som inte är specifikt utbildade för våtrum.

En renovering som inte bedöms som fackmannamässig berättigar inte till ersättning från försäkringsbolaget. Om en skada skulle uppstå i ditt badrum kan den, om du bor i ett flerfamiljshus, ge upphov till vattenskador även i grannarnas lägenheter, vilket kan bli extremt dyrt för dig om ditt försäkringsbolag nekar dig ersättning. 

En misslyckad badrumsrenovering kan skapa konflikter med grannarna, något som du troligen vill undvika. Viktigast är att alltid anlita auktoriserade hantverkare. Det är också viktigt att du ser till att du får ett våtrumsintyg, som visar att badrumsrenoveringen är fackmannamässigt utförd, när arbetet är avslutat. Intyget håller dig skadefri gentemot föreningen och ditt försäkringsbolag om något skulle hända. Sannolikheten är även stor att mäklaren kräver att du kan uppvisa ett våtrumsintyg när du vill sälja bostadsrätten. 

Du som bostadsrättsinnehavare är ansvarig för yt- och tätskikten i badrummet, medan bostadsrättsföreningen har ansvar för rören ända fram till golvbrunnen. Därför ska du aldrig borra i tätskiktet, för att sätta upp speglar eller hyllor. Fukt letar sig in i borrhålen, och kan orsaka allvarliga vattenskador. 

I vissa fall har du inte bara bostadsrättsföreningens regler att förhålla dig till. Vissa arbeten kan kräva bygganmälan eller bygglov från kommunen, och dessa tillstånd ska sökas innan arbetet inleds. Om din badrumsrenovering omfattar ingrepp i bärande väggar, omdragning av avlopp eller stamledningar, eller ändringar i ventilationssystemet, ska kommunen oftast ge sitt tillstånd. Mer information finns på din kommuns webbplats, oftast under rubriken “Bygglov”.

Tänk också på att ett stambyte kan innebära att badrummet måste göras om. Kontrollera därför med din förening om ett stambyte är nära förestående innan du börjar planera din badrumsrenovering. I annat fall kanske ditt nyrenoverade badrum rivs ut när det är dags för stambyte.

Kontakta oss!

  • Dra filer hit eller
    Max filstorlek: 200 MB.
    • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.