De vanligaste frågorna om badrumsrenovering

Hur ofta måste en badrumsrenovering göras?

Om ni anlitar en professionell hantverkare med våtrumslicens får ni ett våtrumsintyg när arbetet är slutfört. Detta intyg ger er tio års garanti på arbetet. Intyget gör även att ni kan få mer pengar för bostaden, vid en eventuell försäljning, eftersom det ger köparen en trygghet att veta att det finns garanti kvar på badrummet. 

Även om ni har tio års garanti håller renoveringen dock längre än så.

Hur lång tid tar en badrumsrenovering?

Detta är en fråga som det inte är lätt att svara på. Svaret är beroende dels av badrummets storlek, men också av hur genomgripande arbetet som ska utföras är. Räkna dock med ungefär en vecka per kvadratmeter, vid en grundlig renovering.

Vad bör jag tänka på vid en badrumsrenovering?

Viktigast är att säkerställa att arbetet blir fackmannamässigt utfört. I annat fall kan du bli utan ersättning från ditt försäkringsbolag. Bor du i bostadsrätt kan en felaktigt utförd badrumsrenovering också ge upphov till skador på omkringliggande lägenheter, vilket kan leda till att du blir skadeståndsskyldig. Välj därför alltid en firma som är certifierad av någon av branschorganisationerna. 

Ett annat tips är att kosta på golvet ett dyrare material än väggarna. Golvet utsätts för mer slitage, och gör dessutom mycket för helhetsintrycket av badrummet. 

Vad kan jag göra själv vid en badrumsrenovering?

Det är möjligt att göra en hel badrumsrenovering på egen hand, även som lekman. Detta är dock inget som rekommenderas, eftersom risken är stor att den som inte är van gör något fel. Det måste kunna bevisas att alla steg i badrumsrenoveringen har gjorts i enlighet med någon av de två branschstandarder som finns, annars får du ingen ersättning från ditt försäkringsbolag om en skada skulle uppstå.

Observera också att många bostadsrättsföreningar har inskrivet i sina stadgar att badrum endast får renoveras av hantverkare med våtrumslicens. Detta är en garanti för att arbetet blir fackmannamässigt utfört, vilket är ett krav för att försäkringsbolaget ska betala ut ersättning i händelse av skada. Därför är det alltid en bra idé att anlita en licensierad hantverkare för att renovera ditt badrum. Det är heller inte tillåtet att utföra el- eller VVS-arbeten om du inte är behörig för arbeten av denna typ.

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”Hur ofta måste en badrumsrenovering göras?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Om ni anlitar en professionell hantverkare med våtrumslicens får ni ett våtrumsintyg när arbetet är slutfört. Detta intyg ger er tio års garanti på arbetet. Intyget gör även att ni kan få mer pengar för bostaden, vid en eventuell försäljning, eftersom det ger köparen en trygghet att veta att det finns garanti kvar på badrummet. \n\nÄven om ni har tio års garanti håller renoveringen dock längre än så. \n”}},{“@type”:”Question”,”name”:”Hur lång tid tar en badrumsrenovering?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Detta är en fråga som det inte är lätt att svara på. Svaret är beroende dels av badrummets storlek, men också av hur genomgripande arbetet som ska utföras är. Räkna dock med ungefär en vecka per kvadratmeter, vid en grundlig renovering.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”Vad bör jag tänka på vid en badrumsrenovering?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Viktigast är att säkerställa att arbetet blir fackmannamässigt utfört. I annat fall kan du bli utan ersättning från ditt försäkringsbolag. Bor du i bostadsrätt kan en felaktigt utförd badrumsrenovering också ge upphov till skador på omkringliggande lägenheter, vilket kan leda till att du blir skadeståndsskyldig. Välj därför alltid en firma som är certifierad av någon av branschorganisationerna. \n\nEtt annat tips är att kosta på golvet ett dyrare material än väggarna. Golvet utsätts för mer slitage, och gör dessutom mycket för helhetsintrycket av badrummet. “}},{“@type”:”Question”,”name”:”Vad kan jag göra själv vid en badrumsrenovering?”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”Det är möjligt att göra en hel badrumsrenovering på egen hand, även som lekman. Detta är dock inget som rekommenderas, eftersom risken är stor att den som inte är van gör något fel. Det måste kunna bevisas att alla steg i badrumsrenoveringen har gjorts i enlighet med någon av de två branschstandarder som finns, annars får du ingen ersättning från ditt försäkringsbolag om en skada skulle uppstå.\n\nObservera också att många bostadsrättsföreningar har inskrivet i sina stadgar att badrum endast får renoveras av hantverkare med våtrumslicens. Detta är en garanti för att arbetet blir fackmannamässigt utfört, vilket är ett krav för att försäkringsbolaget ska betala ut ersättning i händelse av skada. Därför är det alltid en bra idé att anlita en licensierad hantverkare för att renovera ditt badrum. Det är heller inte tillåtet att utföra el- eller VVS-arbeten om du inte är behörig för arbeten av denna typ.\n”}}]}

Kontakta oss!

  • Dra filer hit eller
    Max filstorlek: 200 MB.
    • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.